- Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019-sierpień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowny);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym). - Paczki żywnościowe wydawane były w okresie od lutego 2020r. do sierpnia 2020r.
Pomoc żywnościowa trafiła do 1 100 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego, Gminy Busko-Zdrój. - Zostało wydane:
- 49 ton 592 kg żywności, co dało 5 500 paczek żywnościowych; - W ramach Podprogramu 2019 dla 159 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Kulinarne – 4 spotkania dla łącznie 80 uczestników;
• Ekonomiczne – 4 spotkania dla łącznie 79 uczestników.