Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju zorganizował w dniu 28.04.2017 r. w godz.9.00-13.00 w świetlicy Wielopokoleniowej w Busku-Zdroju przy ul.Świerczewskiego 17 warsztaty w ramach Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2016.
Warsztaty odbyły się w dwóch modułach:
- „Niemarnowania żywności i wartości odżywczych” oraz
- „Kulinarne – Kulinarnie Mocni”
Warsztaty poprowadzili trenerzy z Kieleckiego Banku Żywności dla podopiecznych Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju korzystajcych z pomocy żywnościowej w Podprogramie 2016.
Klienci MGOPS mieli możliwość poznania przepisów na dania jednogarnkowe, samodzielnego ich przygotowania pod okiem kucharza.
Wszyscy uczestnicy mogli spróbować smaków dań z Italii , Maroka i Hiszpanii pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych dostarczanych przez Bank Żywności.
Ponieważ corocznie w polskich gospodarstwach domowych marnuje się wiele ton żywności, warsztaty o niemarnowniu żywności miały na celu uświadomienie tego zjawiska i przeciwdziałania marnowaniu. Uczestnicy uczyli się jak właściwie przechowywać żywność by przedłużyć jej trwałość oraz jak gospodarować zasobami, by jak najmniej zostało resztek i by nie zmarnować pełnowartościowej żywności.
W warsztatach uczestniczyło 25 osób, było to juz czwarte takie spotkanie.
Ogólnie we wszystkich warsztatach uczestniczyło 95 osób z 900 osób odbierających żywność z Banku Żywności w Busku-Zdroju.