Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Kościuszki 2a, 28-100 Busko-Zdrój
Biuro Obsługi Interesanta: +48 41 370 51 33
Sekretariat: +48 41 370 51 00, +48 41 378 44 42
e-mail: sekretariat@mgops.busko.pl
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju informuje, iż dnia 29 MARCA 2017 r. (środa) w godz. 9-13 w Środowiskowym Domu Samopomocy w Busku-Zdroju przy ul.Rahabilitacyjnej odbędą się warsztaty w ramach Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2016, w dwóch modułach:
Warsztaty kulinarne przeznaczone są dla osób otrzymujących żywność w ramach Podprogramu 2016, z udziałem ekspertów kulinarnych pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych.
Warsztaty poprowadzą trenerzy z Kieleckiego Banku Żywności dla podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej w MGOPS w Busku-Zdroju.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju zorganizował w dniu 14.03.2017 r. (wtorek) w godz.9.00-13.00 w świetlicy wiejskiej w Mikułowicach warsztaty w ramach Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2016. Warsztaty prowadzili trenerzy z Kieleckiego Banku Żywności dla podopiecznych korzystających z żywności w Podprogramie 2016.
Działania towarzyszące odbyły się w formie dwóch warsztatów:
1."Niemarnowania żywności i wartości odżywczych" oraz
2. "Kulinarne - Kulinarnie Mocni"
Warsztaty kulinarne przeznaczone były dla osób otrzymujących żywność w ramach Podprogramu 2016 z udziałem eksperta kulinarnego pokazującego różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych. Podopieczni mieli możliwość poznania przepisów na dania jednogarnkowe z różnych stron świata m.inn Portugalii, Francji i Maroka, ugotowania ich i skosztowania egzotycznych smaków.
Warsztaty z niemarnowania żywności miały na celu uświadomienie uczestnikom jakie ilości żywności są marnowane w skali kraju oraz jak przeciwdziałać arnowaniu. Dotyczyły również podstawowych wiadomości na temat warunków przechowywania żywności z różnych grup towarowych.
W warsztatach uczestniczyło dwadzieścia osób w każdym bloku programowym.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju informuje, iż dnia 14.03.2017 r.(wtorek) w godz.9.00-13.00 w świetlicy wiejskiej w Mikułowicach odbędą się warsztaty w ramach Dziełań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2016.
Warsztaty poprowadzą trenerzy z Kielcekiego Banku Żywności dla podopiecznych korzystajcych z pomocy żywnościowej w Podprogramie 2016.
Warsztaty odbędą się w dwóch modułach:
- „Niemarnowania żywności i wartości odżywczych” oraz
- „Kulinarne – Kulinarnie Mocni”
Warsztaty kulinarne przeznaczone są dla osób otrzymujących żywność w ramach w/w programu, z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Busku-Zdroju zorganizował w dniu 22 II 2017 (środa) w godz.9.00-13.00 w siedzibie MGOPS ul. Kościuszki 2 a warsztaty w ramach Działań Towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2016.
Warsztaty prowadzili trenerzy z Kieleckiego Banku Żywności dla podopiecznych korzystających z żywności w Podprogramie 2016.
Działania towarzyszące odbyły się w formie dwóch warsztatów:
1. "DIETETYCZNE I ZDROWEGO ODŻYWIANIA" oraz
2. "EKONOMICZNE-EKONOMIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO"
Uczestnicy projektu zakończyli udział w kursach zawodowych.
Zgodnie z planowanymi działaniami, powołana została komisja rekrutacyjna, która spośród 35 uczestników projektu – 20up zakwalifikowała do udziału w stażach zawodowych. Każdy uczestnik projektu, który m.in. zdeklarował chęć udziału w stażu zawodowym, zgodnym z odbytym kursem zawodowym będzie w nim uczestniczył przez okres 6- kolejnych miesięcy.
Kryteriami które obok wyżej wskazanej deklaracji uczestnictwa w stażu i miały wpływ na fakt zakwalifikowania przez komisję rekrutacyjną do udziału w stażu zawodowym były m.in.:
opinia psychologa, ocena realizacji działań ustalonych w kontrakcie socjalnym, opinia pracownika Centrum Kształcenia Zawodowego nt. motywacji i aktywności w zajęciach teoretycznych i praktycznych kursu zawodowego, motywacja uczestnika projektu polegająca na wykorzystaniu umiejętności społeczno – zawodowych poprzez samodzielne uzupełnienie i dostarczenie do tutejszego Ośrodka dokumentów potwierdzających możliwość udziału w stażu zawodowym, oraz data wpływu do biura projektu w/w dokumentów.
Planowany termin rozpoczęcia staży zawodowych to 15 marca 2017r.
Strona 102 z 196